Chr. daltonschool Willem Alexander
U bevindt zich hier: Groepen » 2017 - 2018 » Groep 7 » Nieuws

 

Vanwege de privacywetgeving mogen wij geen foto's met leerlingen erop plaatsen op de website.

 

Juni

Verkeersles dodendoek

Mandag 11 juni krijgen de leerlingen van groep 7 verkeersles over de dodenhoek bij vrachtwagens. Er komt een vrachtwagen bij school. De leerlingen gaan zelf ervaren hoe je zichtbaar en ontzichtbaar kan zijn voor een chauffeur.

In deze bijlage kan u meer lezen over de les.

Mei

25-05-2018 DALTON FEEST

25 mei vieren wij dat wij een Dalton school geworden zijn. Kinderen mogen verkleed naar school komen.

Het thema voor die dag is circus. Wilt u uw kind wel eten en drinken meegeven voor de kleine pauze.

Wij hopen dat u als ouders ook het feest met ons mee kan vieren. Vanaf 12.00 bent u van harte welkom.

April

25-04-2018 Maandviering

Groep 7 heeft afgelopen woensdag haar maandviering geprestenteerd. Het ging over wijsheid.

Wanneer ben je nou wijs? Wat heeft God met wijsheid te maken? Salomo wist hier wel antwoord op!

Voor verdere foto's zie fotoalbum

10-04-2018 Verkeersexamen.

Wow, onze kanjers hebben allemaal hun verkeersexamen gehaald. We zijn super trots op ze.

In het fotoalbum ziet u de toppers.

05-04-2018 Theorie-examen

Alle leerlingen hebben hun theorie- examen gehaald!!!

Maart

29-03-2018 Pasen

Afgelopen donderdag hebben wij samen pasen gevierd. Eerst was er een schoolbrede viering in de hal.

Elk jaar brengt onze school een paasgroet. Groep 7 deed dat dit keer bij Randmeer.  Vier leerlingen hebben de kaarten naar Randmeer gebracht. In ons fotoalbum kunt u de foto's hiervan zien.

Onze leerlingen hebben genoten van de lunch die hun klasgenoten voor hen hadden gemaakt. Het was leuk te zien dat iedereen wat moois en lekkers op het bord had liggen.

28-03-2018 Grote rekendag

De Willem Alexanderschool heeft meegdaan met de grote rekendag. Groep 7 en groep 8 haddden als thema verhuizen. De leerlingen hebben rekensommen bedacht omtrent dit thema. Zo is er gekeken naar hoeveel kg een verhuisdoos kan dragen, wat is de inhoud van een verhuisdoos.

 

Groep 7 van de WAS is GEWOON BYZONDER

Vol enthousiasme is groep 7 van cbs Willem Alexander in Harderwijk de afgelopen weken aan de slag gegaan met de training van Gewoon Byzonder. 

Eenmaal per week gingen alle tafels aan de kant zodat er ruimte was voor spelletjes, oefeningen, mindfulness en gesprekken met elkaar. Trainers Tanya Pit en Nienke van der Kooi hebben de kinderen zes weken aan de hand genomen bij thema’s als gevoelens, grenzen en groepsdruk.  Om elkaar goed te begrijpen, is het belangrijk om elkaar goed te leren kennen. Het maatjessysteem werd hiervoor geïntroduceerd. Elke dag werd er in de klas tijdgemaakt voor gesprek tussen de maatjes en aan het einde van de week werden er mooie brieven uitgewisseld waarin de kinderen terugkeken op deze gesprekken en hun maatje bemoedigen. 

Ook ouders zijn betrokken. Op een ouderavond laten Tanya en Nienke ouders ervaren welke oefeningen er met kinderen gedaan worden. Op deze manier worden ouders ingelicht over de thema’s die aan bod komen. Ook is er ruimte om vragen te stellen. 

Op een positieve manier, veelal spelenderwijs, ontstond er tijdens de training een open sfeer waarin je mocht oefenen en leren over jezelf en de ander. “Ik heb mezelf beter leren kennen”, geeft een leerling aan in de evaluatie. Een ander zegt: “Ik denk dat ik nu minder snel boos wordt op een ander.” De leerkrachten van de groep zijn beide aanwezig geweest tijdens de trainingen zodat ook zij de klas beter leerden begrijpen. “Het was bijzonder om te zien hoe open en eerlijk de kinderen naar elkaar zijn. Ieder kind neemt z’n eigen lessen mee van deze training. We hopen dat het de kinderen zelfvertrouwen geeft voor de laatste periode op de basisschool en alvast richting het voortgezet onderwijs.”

19-03-2018 Crea bea

Afgelopen week hebben de leerlingen van groep 7 een eigen knutsel gemaakt waarbij een ei verwerkt moest worden. Het ei moest onderdeel worden van de gehele knutsel. In het fotoalbum kunt u enkele knutsels bewonderen.

14-03-2018 Groepsfoto.

Bij het afscheid nemen van Amber zijn deze leuke klassenfoto's gemaakt.

12-02-2018 Bosbeheer

In het kader van nationale boomplant dag is groep 7, maandag 12 maart, naar het bos gegaan. Daar heeft groep 7 bosbeheer geholpen. In het fotoalbum ziet u de klas in actie.

8-03-2018 Bezoek aan het AZC

We zijn met groep 7 weer gestart met een nieuw thema van Top Ondernemers. Dit thema gaat over oorlog en vrede. Kaarten die aan bod komen gaan o.a. over: oorlog van vroeger en nu, Nobelprijs voor de vrede, War Child helpt, bevrijdingsdag, Anne Frank en het AZC. Daarom hebben wij vandaag een bezoek gebracht aan het AZC. De leerlingen hebben daar een rondleiding gekregen en uitleg over hoe het is om op een AZC te wonen.De volgende vragen kwamen werden  o.a. behandeld.

 Ik kan uitleggen wat een asielzoeker is.

Ik kan vertellen waarom mensen uit hun land vluchten.

Ik kan beschrijven wat een asielzoekerscentrum is.

Ik beschrijven hoe mensen in een asielzoekerscentrum leven

Ik kan vertellen wat een verblijfsvergunning is.

zie fotoalbum groep 7 voor meer foto's

Januari

15-01-2018 Martin Luther King

We hebben les gehad over Martin Luther King, want het was vandaag Martin Luther King dag, een feestdag in Amerika.
Zonder geweld streed hij voor betere rechten voor de zwarte mensen in de jaren 50. We hebben zijn speech ‘I have a dream’ deels gelezen.
Daarna zijn we aan de slag gegaan met vriendelijkheid in onze eigen klas en leefwereld. Wat willen we in 2018 uitstralen? Hoe wil je zijn voor een ander? Eerst in groepjes en later ieder voor zichzelf. Het resultaat: een mooi top 10 met doelen voor een vriendelijk 2018. Iets voor thuis aan de muur?

11-02-2018    Bezoek Sonnevanck

Afgelopen donderdag zijn we bij de bewoners van Sonnevanck op bezoek geweest. De leerlingen hebben daar samen met de bewoners verschillende spellen gedaan. Zo moest er geraden worden wat er werd uitgebeeld. Werden woorden omschreven en moesten we raden welk woord er werd bedoeld. Samen kwamen we erachter dat er toch wel heel veel dieren in de dierentuin wonen.

 Zie fotoalbum groep 7  voor meer foto's

Vanwege de start van een nieuw thema met Top Ondernemers gaan we donderdag 11 januari in de middag met de klas naar Sonnevanck. Daar zullen we samen met de bewoners spelletjes gaan spelen. Leerlingen mogen zelf spelletjes meenemen die zij leuk vinden om samen met de bewoners te spelen. Er zullen daar ook spellen aanwezig zijn. We hopen er een gezellig middag van te maken.

December

Kerstviering

Donderdag 21 december hebben wij in de avond een mooie kerstviering in de klas gehad. Elke leerling heeft een kerstwens uitgesproken en samen hebben we het verhaal van kerst verteld. (Zie fotoalbum groep 7 voor meer foto's)

 14-12-2017  High tea

Vanmiddag heeft groep 7 een gezellige middag als klas samen gehad. We zijn begonnen met samen spelletjes spelen. Daarna was er tijd voor een hapje en een drankje. Wow wat was er veel lekkers. Toch was de komkommer ook zo op ;)

Zie fotoalbum - groep 7 voor meer foto's

Nieuwe mediator

Door het vertrek van Indy Lynn moest er een nieuwe mediator gevonden worden. Verschillende kandidate, uit groep 7, hebben zich aan de klas gepresenteerd. Daarna was er een stemming en was er 1 duidelijke keuze. Juf Franciska heeft een aantal momenten gezeten om onze nieuwe mediator bij te spreken.  Vandaag was het dan zover, de diploma uitreiking van onze nieuwe mediator. Succes!

 12-12-2017  Teamwork in de sneeuw

We hebben vanmiddag heerlijk met de sneeuw gespeeld.
In teams of alleen hebben kinderen bouwwerken gemaakt van sneeuw en deze aan elkaar gepresenteerd.
Drie meiden die liever niet bouwden, liepen als juryleden rond om te kijken hoe bijvoorbeeld de stevigheid van de bouwwerken was en hoe de samenwerking verliep. Als juf was ik trots en onder de indruk van de taakgerichtheid van de klas: 45 minuten is er geconcentreerd in de sneeuw gebouwd. Het was gezellig én leerzaam. In het fotoalbum bij groep 7 kan u meer foto's zien.

Groetjes juf Judith

  8-12-2017  Sneeuw

Dat was een mooi gezicht deze ochtend. Groep 7 is lekker even naar buiten gegaan.

 

5 December

Vandaag heeft Sinterklaas onze school weer bezocht. In groep 7 hebben de hulpsinten voor elkaar cadeautjes gemaakt en deze mooi verpakt. Het dichten ging de hulppieten ook goed af. Knap gedaan!

We hebben tijdens het bezoek van de Sint gezongen onder begeleiding van juf Judith. Het tellen tot 10 ging de Sint en zijn pieten beter af dan groep 7......oeps!

De rest van de surprises kunt u bekijken in het fotoalbum bij groep 7.

November

Voorlezen aan gr 1/2

Deze week hebben een aantal leerlingen van groep 7 voorgelezen aan de kinderen van groep 1/2. De leerlingen hebben vooraf geoefend hoe je het beste een prentenboek kan voorlezen. Wat doe je met je stem? Hoe snel lees je? Wel de plaatjes erbij laten zien! De kinderen van groep 1/2 hebben genoten.

Lootjes trekken.

20 November gaan we lootjes trekken. Iedereen mag cadeautjes bedenken die max. €3,50 kosten.

Voor 5 december maakt iedereen een surprise die past bij de getrokken leerling of die past bij het thema Sinterklaas. Bij elke surprise zit ook een gedicht van minimaal 6 regels.

We zijn benieuwd........ssssst niets zeggen!

Oktober

Voorleeswedstrijd- voorrondes

Vandaag hebben we samen met groep 8 de voorrondes van de voorleeswedstrijd gehad. Bij ons in de klas hebben 5 leerlingen meegedaan. Complimenten voor hen allen. Naar de finale gaan:

Jeanine, Amber en Xenvieve De finale is woensdag 11 oktober. Succes meiden, jullie kunnen het!

Zending

Vorige week is er op de Willem Alexanderschool een presentatie geweest over ons nieuwe zendingsdoel. Dit schooljaar gaan we geld inzamelen voor SIAM-CARE. Deze organisatie werkt in Thaliland. Daar delen zij het evangelie en helpen arme of zieke kinderen. Zodat deze kinderen naar school kunnen blijven gaan.

Het zou fijn zijn als onze leerlingen elke week een kleine bijdrage zouden geven. Als elke leerling iedere week €0,10 zou meenemen, dan zouden we per maand toch mooi €10,- kunnen sparen.

Wilt u uw kind wekelijks wat meegeven voor de zending. Hartelijk dank alvast.

Staal : thema familie

Het tweede thema van Staal gaat over familie. Wat leuk om te zien dat al zoveel kinderen een foto hebben meegenomen van hun familie. Opa's, oma's. ooms, tantes, neefjes en nichtjes zijn te bewonderen. Maar natuurlijk zien wij ook foto's van het gezin erbij.

Boekenmarkt 13 oktober

Iedere leerling mag alleen of met max. drie leerlingen op een kleedje zijn/haar (oude) boeken verkopen. Het voordeel als je met meerdere leerlingen op een kleedje zit, dat je dan om de beurt even een rondje kan lopen om zelf leuke boeken te kopen.

Wanneer jij boeken wil gaan verkopen, geef dit dan even door aan je juf of meester. Je mag alle soorten boeken verkopen, prentenboeken, voorleesboeken, stripboeken, volwassenboeken etc. De boeken mogen geprijsd worden rond de 0,50 cent tot 1 euro, niet duurder.

Wanneer je liever niet op een kleedje boeken wil verkopen dan mag je deze ochtend over de boekenmarkt lopen, in elke klas is wel een kleedje met leuke boeken te vinden. De leerlingen van groep 3 t/m 8 mogen zonder begeleiding over de boekenmarkt, of je neemt gezellig je vader, moeder, opa of oma mee.

Van 8.20 uur kan de boekenmarkt worden klaargelegd. Start 8.45 uur tot 9.30 uur.

September

Nieuwe mediatoren

Vol trots prestenteren we vandaag de nieuwe mediatoren. Onze mediatoren hebben een speciale opleiding gevolgd. Zij kunnen nu bij een conflict tussen leerlingen bemiddelen en helpen het conflict om te zetten in een win-win situatie. Daarnaast hebben vandaag alle klassen getekend dat zij tegen pesten zijn.

 zie fotoalbum voor meer foto's

Bezoek aan het huis van de stad.

Vandaag heeft wethouder De Jong uitgelegd hoe het bestuurlijk werkt op gemeentelijk niveau.

De wethouder heeft ons het vernieuwde gemeentehuis laten zien. Met als klapstuk even bij de burgemeester lang gaan. Die was blij verrast met het bezoek en gaf spontaan alle kinderen een hand. Foto's van het bezoek zijn te zien in fotoalbum - algemeen.

Top Ondernemers. Thema: Ik, jij, wij

Vanaf volgende week gaan we starten met het eerste thema van Top Ondernemers. In dit thema gaan enkele kaarten over de politiek. Daarom gaan we als startactiviteit dit keer naar het gemeentehuis in Harderwijk. Daar zal wethouder dhr. De Jong ons laten zien waar het de gemeenteraad vergadert en ons vertellen wat gemeentelijke politiek precies inhoud. Dit bezoek vindt vrijdag 8 september,onder schooltijd,  plaats.