U bevindt zich hier: Groepen » 2020-2021 » groep 8

Welkom op de pagina van groep 8!

Hoe werken wij in groep 8?

In groep 8 werken we niet meer met een weektaak, maar ook met tweeweekse taken. Later gaan we kijken of we naar een periode taak kunnen werken. Dit vergt wel meer planvermogen van het kind. Maar is wel uitdagender!

.In de weektaak worden de taken van rekenen, taal en spelling weer ingepland, maar ook andere dingen zoals nieuwsbegrip, muziekopdrachten, lezen uit je leesboek, oefenen op de computer, topondernemers worden dan ingepland. Sommige dingen moet je met je maatje afspreken wanneer je wat gaat doen omdat je dan samen moet werken. Soms moet je aan de instructie tafel zitten om instructie te volgen, ook dat moet ingepland worden. Het is altijd weer een mooi om te zien hoe dat proces verloopt bij de kinderen. We zien daardoor dat kinderen zich steeds meer zelf verantwoordelijk gaan voelen voor hun werk en de afspraken die ze hebben gemaakt.

Rekenen:

Voordat we aan een nieuw blok beginnen, starten we met een pre toets. Deze toetst de onderdelen die in het nieuwe blok naar voren komen. Maar misschien hoef je niet alles te leren, omdat je sommige dingen al kan. Dan is het fijn om te weten, bij welke instructie je wel aanwezig moet zijn en bij welke instructie niet. Die tijd kun je dan weer voor andere dingen gebruiken.

De instructielessen gaan over de toetsdoelen. We volgen niet meer lukraak de methode, maar gaan doelgerichter aan het werk. Zo weten de kinderen precies wat ze gaan leren in dit blok.

Spelling:

Met spelling leggen we vooral de nadruk op het herhalen van de categorieën, de meesten hebben we in groep 8 al gehad. Verder oefenen we veel met werkwoordspelling en met grammatica. Dat is voor sommige kinderen nog best lastig.

Taal:

Met taal oefenen we veel voor woordenschat omdat dit ook belangrijk is voor het begrijpend lezen. Daarnaast doen we aanvullende oefeningen voor taalverkennen, waarin we leren wat beeldspraak is, hoe we zinnen in een directe zin kunnen zetten, hoe we spannende verhalen kunnen schrijven, of journaals kunnen bedenken. Op verschillende manieren zijn we dan bezig met taal.

Begrijpend lezen:

Elke week oefenen we begrijpend lezen met nieuwsbegrip, daarnaast doen we veel met nieuws van de dag. Ook oefenen we op de computer nog een keer met een andere tekstsoort en maken we oefeningen met woordenschat. Begrijpend lezen is een belangrijk vak, omdat je dit overal nodig hebt.

Voortgezet onderwijs.

Voor de kerstvakantie zijn we met de klas bij alle VO scholen geweest in Harderwijk en Ermelo. Er staan nog open dagen gepland waar de kinderen met hun ouders heen kunnen gaan voordat ze hun definitieve keuze maken. In februari worden de laatste gesprekken gevoerd met de kinderen en de ouders over hun definitieve advies en worden de inschrijfformulieren uitgedeeld. Altijd een spannend, maar mooi moment! Maar nu nog even knallen voor de Cito M8!

Hier nog een leuke film over onze groep;

Juf Gerlinde Vos en juf Brigitta Goedvree